نبشی (Angle bar) از جمله مصالح پرکاربردی است که در صنایع مختلف از آن استفاده می‌شود. بر اساس نحوه اتصال و زاویه بال‌ها و مواد اولیه‌ای که برای تولید آن استفاده می‌شود، می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد. با توجه به خصوصیتی که در هر نوع نبشی وجود دارد، کاربرد آن نیز متفاوت است. نبشی جزو مصالح ارزان‌قیمت محسوب می‌شود؛ در حالی که مقاومت بالایی از خود نشان می‌‍‌دهد و استفاده از آن مقرون‌به‌صرفه بوده و باعث صرفه‌جویی در هزینه‌های مربوط به انجام پروژه می‌شود.

ما قصد داریم در این مقاله به توضیحات مفصلی درباره نبشی و انواع مختلف آن به همراه کاربردهایی که دارد، بپردازیم. با صنعت تجارت پردیس آذربایجان همراه باشید تا درباره نبشی و کاربردهایی که در صنایع مختلف دارد، اطلاعات بیشتری به‌دست آورید.

تعریف نبشی و کاربردهای آن

نبشی یکی از مصالح پرکاربرد در پروژه‌های عمرانی، ساختمانی و صنعتی است که در سازه‌های گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرد و ساختمان‌سازان از مزایای مفید آن بهره‌مند می‌شوند. نبشی از روی هم قرار گرفتن دو مقطع آهنی تشکیل می‌شود که با توجه به نحوه قرارگیری و اندازه این مقاطع، انواع مختلفی از نبشی‌ها تولید می‌شوند. نبشی در عین حال که وزن کمی دارد، اما می‌تواند وزن‌های سنگین را تحمل کند و نسبت به آهن هم‌حجم خود که به‌صورت ورق یا شکل‌های دیگر تولید شده، استحکام بالاتری داشته باشد. از مهم‌ترین عواملی که بر کیفیت و استحکام نبشي تاثیر می‌گذارد، درصد عناصر و نوع مواد اولیه استفاده شده برای تولید آن است.

از نبشی‌ها برای وصل کردن پل به ستون، ستون به صفحه در فوندانسیون، تخت خواب و انواع قفسه‌های موجود در انبار، سقف‌های کرومیت، ساخت ستون، خرپا، چاچوب در و پنجره، ساخت اسکلت‌های فلزی، دکل‌های انتقال نیرو، ساخت ماشین‌آلات و غیره استفاده می‌شود.

بنابراین برای انتخاب نبشی مناسب با توجه به نیاز خود باید اطلاعاتی جامع و مفید درباره انواع نبشی داشته باشید..

انواع نبشی از نظر فرایند تولید

از نظر روش تولید، 2 دسته نبشی وجود دارد:

  • نبشی فابریک
  • نبشی پرسی

نبشی پرسی

برای تولید این نوع نبشی از روش نورد سرد استفاده می‌شود. روش نورد سرد یکی از روش‌های تولید محصولات فولادی است که دمای اتاق پایین‌تر از دما در روش نورد گرم خواهد بود و به همین علت به آن روش نورد سرد گفته می‌شود.

نورد سرد نسبت به نورد گرم مزایایی دارد:

  • تولید محصولات با ابعاد دقیق
  • تولید محصول با مقاومت و انعطاف‌پذیری بالا
  • توانایی شکل‌دهی بالا در ورق سرد
  • بهبود 20 درصدی سختی محصولات

روی ورق‌های فولادی فرایندهایی انجام شده و نبشی پرسی تولید می‌شود؛ بدین‌گونه که ورق‌های فولادی از وسط خم شده و شکل داده می‌شوند تا تبدیل به نبشی شوند. زاویه داخلی معمولا 90 درجه، اندازه بال‌ها با هم مساوی و از جنس فولاد ساختمانی St37 در نظر گرفته می‌شود. این نوع از نبشی با هزینه پایین، بهره‌وری متوسط و ابعاد محدود تولید می‌شود.

نبشی فابریک

برای تولید نبشی فابریک از روش نورد گرم استفاده می‌شود. مواد مذاب در قالب‌های مناسب ریخته شده و به شکل نبشی خارج می‌شود. تولید این نوع نبشی با هزینه بالا، بهره‌وری خیلی بالا و ابعاد نامحدود انجام می‌گیرد. در حالت کلی این نوع نبشی کیفیت بالاتری نسبت به نوع پرسی آن دارد.

انواع نبشی از لحاظ شکل ظاهری

از نظر شکل ظاهری نبشی‌ها به دو دسته عمودی و V شکل تقسیم می‌شوند:

نبشی عمودی

نبشی‌هایی هستند که زاویه بین بال‌ها در آن 90 درجه است و در اکثر مواقع نبشی‌ها این گونه ساخته می‌شوند. نبشی‌هایی با این شکل ظاهری با حرف انگلیسی L نشان داده می‌شوند.

نبشي V شكل

زاويه بين دو بال در اين نبشي كمتر از 90 درجه است كه اندازه اين زاويه با توجه به نوع كاربردي كه دارد، مي‌تواند متفاوت باشد؛ چون با كاهش اندازه زاويه از 90 درجه، شكل آن شبيه به حرف V انگليسي مي‌شود، به همين علت اين‌گونه نامگذاري شده است.

انواع نبشی از لحاظ اندازه بال‌ها

به ضلع‌های نبشی، بال گفته می‌شود که از نظر اندازه بال‌ها با هم تفاوت‌هایی دارند و به دو گروه بال مساوی و بال نامساوی تقسیم می‌شوند.

نبشی بال مساوی:

مساوی بودن طول بال‌ها از ویژگی این نوع نبشی است و تقاضای زیادی در بازار برای این نوع نبشی وجود دارد. وقتی روی نبشی فقط یک عدد نوشته می‌شود، (مثلا 50) یعنی اندازه هر بال 50 میلی‌متر است.

نبشی بال نامساوی

همان‌گونه که از اسم آن مشخص است، طول بال‌ها نابرابر بوده و در موارد خاص که امکان استفاده از بال مساوی وجود ندارد، از آن استفاده می‌شود. در این نوع نبشی دو عدد به‌صورت مثلا 50 در70 نوشته می‌شود و به این معنی است که طول یکی از بال‌ها 50 و طول دیگری 70 میلی‌متر است.

انواع نبشی از لحاظ جنس ساخت

یکی دیگر از عواملی که باعث تفاوت در نبشی‌ها می‌شود، جنس آن است. مواد اولیه‌ای که در ساخت نبشی استفاده می‌شود، باعث ایجاد این تفاوت شده و موارد مصرف آن‌ها را هم متفاوت می‌کند.

نبشی فولادی

جنس این نوع نبشی از فولاد مستحکم است و چون در مصارف ساختمانی بیشتر کاربرد دارد، به آن نبشی‌های فولادی نبشی ساختمان گفته می‌شود. نسبت به سایر جنس‌های مورد استفاده برای ساخت نبشی، جنس فولادی آن کاربرد بیشتری در صنعت دارد و بقیه جنس‌ها فقط در موارد خاص استفاده می‌شوند. چون فولاد خاصیت زنگ‌زدگی و خوردگی دارد، در جاهایی که نبشی در برخورد با آب یا رطوبت خواهد بود، استفاده از نبشی فولادی مناسب نبوده و باید از جنس‌های دیگر استفاده گردد. از دیگر ویژگی‌های نبشی فولادی، قابلیت خم‌کاری، ماشین‌کاری و جوشکاری آن است. هزینه کمتری نسبت به سایر نبشی‌های موجود در بازار دارد و در تولید ماشین‌آلات کشاورزی و تجهیزات ساخت‌وساز از آن استفاده می‌شود.

نبشی استیل

این نوع نبشی ضدزنگ بوده و با آلیاژهای مختلفی تولید می‌شود. در مواقعی که نبشی در معرض اسید، آب شیرین یا شور قرار خواهد گرفت، بهتر است از نبشی استیل 304 و 304 Lاستفاده شود؛ چراکه مقاومت آن در برابر خوردگی نسبت به سایر نبشی‌ها بیشتر است.

نبشی آلومینیومی

نبشی پرکاربرد دیگر در صنایع ساختمان‌سازی، کابینت‌سازی و صنایع دیگر، نبشی آلومینیومی است. این نوع نبشی‌ها سبک هستند؛ در نتیجه حمل و نقل آسانی خواهند داشت. به علت مقاومت بالا در برابر خوردگی، پوسیدگی و ضربه، نگهداری آن‌ها راحت‌تر است. چون این فلز خاصیت مغناطیسی دارد، در دکل‌های مخابراتی برقی از آن‌ها استفاده می‌شود.  

انواع پرکاربرد نبشی

برخی از انواع پرکاربرد نبشی و توضیحات مختصری از آن در این بخش از مقاله ارائه می‌شود.

نبشی t316

از زیرشاخه‌های نبشی استیل بوده و مقاومت بالایی در برابر دما و خوردگی دارد؛ بنابراین کاربرد فراوانی در صنعت کشتی‌سازی و صنایع نفت دارد. به علت مقاومتی که در برابر دما دارد در صنایع غذایی نیز از این نوع نبشی استفاده می‌شود.

نبشی A36

نبشی A36 جزو نبشی‌های فولادی است، با این تفاوت که میزان کربن استفاده شده در ساخت آن متفاوت است. چون میزان کربن کمتری در ساخت آن استفاده می‌شود، این امر باعث شده که خاصیت شکل‌پذیری بالایی داشته باشد. مهم‌ترین کاربرد این نوع نبشی در صنایع خودروسازی است.

نبشی آلومینیومی 6063

این نوع نبشی با آلومینیوم اکسترود شده و دارای ظاهر مناسبی است؛ به همین خاطر در مصارف تزئینی داخلی و خارجی کاربرد زیادی دارد. همچنین در برابر خوردگی و نیروهای خارجی مقاوم است.

استانداردهای نبشی

از جمله استانداردهایی که نبشی‌ها بر اساس آن‌ها تولید می‌شوند می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • DIN EN 10056
  • ASME S1-36
  • ASTM A 36
  • Gost 8240
  • Gost 8510

خرید نبشی از بهترین تولیدکنندگان داخلی

نبشی که از مصالح پرکاربرد در سازه‌های گوناگون محسوب می‌شود، از روی هم قرار گرفتن دو مقطع آهنی تشکیل می‌شود. با وجود داشتن وزن کم، مقاومت بسیار بالایی در تحمل وزن‌های سنگین دارد. درصد عناصر و مواد اولیه‌ای که برای تولید آن استفاده می‌شود، باعث این استحکام و کیفیت در نبشی شده است. نبشی از دو بال تشکیل شده که اندازه آن‌ها می‌تواند مساوی یا نامساوی و زاویه بین آن‌ها هم 90 و یا کمتر از 90 باشد. با توجه به ویژگی‌های ظاهری، مواد اولیه استفاده شده و فرایندی که در طول تولید طی می‌کند می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد و در صنایع مختلف به کار رود.

بعضی از انواع نبشی‌ها با توجه به خاصیتی که دارند نسبت به سایر نبشی‌ها ممکن است کاربرد بیشتری داشته باشند. این مورد را نیز باید در نظر داشت که برای ساخت نبشی استانداردهایی تعریف شده است، تا با رعایت این استانداردها محصولاتی با کیفیت هر چه بهتر به مشتریان ارائه شود. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نبشی می‌توانید به سایت صنعت تجارت پردیس آذربایجان مراجعه کنید.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *