تحلیل بازار فولاد در ایران و چشم انداز صادرات شمش و میلگرد

تحلیل بازار فولاد در ایران و چشم انداز صادرات شمش و میلگرد

بازار فولاد در ایران یکی از اصلی ترین و مهم ترین ارکان اقتصاد کشور است و به اندازه بازار طلا، ارز، بورس و سایر فلزات گرانبها، اهمیت دارد. فولاد، آلیاژ بسیار کاربردی و پرفروش است که حوزه های مختلف را پوشش می دهد. ایران در کنار کشورهای چین و آمریکا و ایتالیا، سهم قابل توجهی در تولید انواع فولاد دارد. بررسی تحلیل های اقتصادی و تولید فولاد کشور نشان می دهد که سالانه میلیون ها تن شمش فولادی، میلگرد، ورق فولادی و اشکال دیگر این متریال به کشورهای مختلف صادر می شود. این به معنای ارزآوری و رشد اقتصادی است. تقاضا برای خرید فولاد در سطح جهانی، رشد زیادی داشته است اما این موضوع بر سایر بخش ها از جمله نوسانات قیمت کالاها و خدمات نیز تأثیر می گذارد. در این مطلب، یک تحلیل کلی از بازار فولاد ایران ارائه می دهیم و نگاهی نیز به چشم انداز صادرات شمش و میلگرد فولادی خواهیم داشت.

ورق های فولادی، شمش، میلگرد، مقاطع فولادی متنوع از مهم ترین و پرکاربردترین مصالح در جهان هستند. فولاد به عنوان مواد اولیه در صنایع تولیدی مختلف از جمله خودروسازی، ساختمان، لوازم خانه و آشپزخانه، سازه ها و صدها بخش دیگر به کار می رود. این بدیهی است که تقاضا برای مصرف فولاد، همچنان رو به افزایش باشد. لذا بررسی و تحلیل بازار فولاد یکی از ضروریات هر کشور است و می تواند بر آنالیز داده های اقتصادی و پیش بینی های آینده بازار نیز تأثیر داشته باشد.

منابع مختلف، مطالب متعددی را درباره وضعیت بازار فولاد ایران در یک سال گذشته منتشر کرده اند و تحلیل هایی نیز در این زمینه انجام شده است. فعالان اقتصاد و بازار با بررسی نتایج این داده ها بیان کردند که بازار فولاد ایران در سال 2024، رشد بسیار خوب و روند تصاعدی داشته است. این رونق در خرید و فروش انواع فولاد نشان می دهد که ایران توانسته علی رغم تحریم ها، مواد اولیه کارخانه های فولاد را تأمین کند و نقش کلیدی در صادرات نیز ایفا نماید.

در این میان نباید از چالش های صنعت فولاد کشور غافل شد. درست است که بازار فولاد ایران، رشد مثبت داشته اما این وضعیت بر شرایط اقتصادی، تغییرات و نوسانات شدید قیمت فولاد در ایران و همچنین قیمت تمام شده محصولات مختلف، تأثیر داشته است. گاهی شاهد هستیم که با کوچک ترین تغییرات قیمت آهن و فولاد در بازار جهانی، صنایع فولاد ایران نیز به شدت دچار رکود یا رونق می شوند و این، مسئله خوشایندی نیست!

از دیگر چالش های بازار فولاد ایران، تأمین انواع فولاد برای کارخانه ها و صنایع زیر دستی است که قیمت ها و تحریم ها در این میان، بیشتر دیده می شوند. در قسمت بعدی به این موضوع می پردازیم.

تحلیل قیمت فولاد در کارخانه و عرضه آن به صنایع زیردستی

یکی از قسمت هایی که در تحلیل بازار فولاد ایران بررسی می شود، شامل دو بخش 1) قیمت تمام شده تولید فولاد در کارخانه مادر، و 2) عرضه فولاد به صنایع زیر دستی است. هر کدام از اینها در جای خودشان، قابل بحث هستند اما به همدیگر ارتباط دارند.

برای تولید فولاد در کارخانه مادر، یک سری مواد اولیه مصرف می شود و فرآیندهایی نیز انجام می گیرد. در نهایت، انواع مقاطع فولادی در بخش های مختلف تولید می شوند. این روند به منزله تعیین یک قیمت تمام شده برای محصولات فولادی است. بنابراین عواملی همچون تغییرات قیمت ارز و دلار در بازار جهانی، تغییرات قیمت فولاد و فلزات گرانبها در بازارهای جهانی و مسئله تحریم ها برای ایران، نقش مستقیم بر قیمت فولاد از کارخانه خواهد داشت.

در ادامه، صنایع زیردستی مختلفی وجود دارند که برای تولید محصولات ثانویه، به فولاد نیاز دارند. این صنایع، مواد اولیه فولادی را از کارخانه اصلی خریداری می کنند؛ لذا هر گونه تغییرات قیمت ها، بر فعالیت کارخانه های زیر دستی و در نهایت بر قیمت محصولات تولیدی آنها تأثیر می گذارد. شاید به همین دلیل است که گاهی می بینیم قیمت لوازم خانگی، قیمت تجهیزات و ماشین آلات، خودرو و سایر محصولات، به شدت افزایش می یابد!

بخش ساخت و ساز، بیشترین تأثیر را از بازار فولاد می گیرد!

یکی از بخش های مهم هر کشور، صنایع ساخت و ساز و ساختمان است. سدسازی، پل سازی، عمراه و راه سازی، شهرسازی، اسکلت بندی و …، همگی با استفاده از مقاطع فولادی از جمله میلگرد فولادی باکیفیت، تیرآهن، ورق فولادی، اتصالات و … انجام می گیرد. پس یکی از اصلی ترین مشتریان خرید فولاد، مهندسان و شرکت های عمرانی و ساختمانی هستند.

تورم، شرایط سخت اقتصادی، بحران های مالی بانکی، تحریم ها، همگی بر بازار فولاد ایران نیز تأثیر دارند و به طور غیر مستقیم، صنعت ساخت و ساز را نیز تحت تأثیر قرار می دهند. گاهی این باعث می شود قیمت میلگرد فولادی، چند برابر بیشتر از قیمت تمام شده، به مشتریان زیردستی فروخته شود! و این خود، یک بحران است!

  نقش چین در بازار فولاد ایران

کشور چین به عنوان غول فولاد جهان شناخته می شود و نقش اصلی را در بازارهای جهانی دارد. متأسفانه این موضوع بر روند بازار فولاد ایران نیز تأثیر داشته است. هر گونه افزایش یا کاهش قیمت فولاد چین می تواند قیمت فولاد ایران را نیز تغییر دهد!

مسائل اقتصادی، سیاسی، مشکلات داخلی چین، عرضه و تقاضا در بازارهای داخلی چین، نوسانات قیمت ارز، از جمله موارد مهمی هستند که بر قیمت فولاد در بازار جهانی و همچنین در ایران تأثیر می گذارند. به دلیل اینکه ایران نیز یکی از وارد کنندگان فولاد از چین است، باید همواره تحلیل دقیقی از بازار فولاد چین داشته باشد تا بتواند نوسانات قیمت ها و تولید فولاد در ایران را نیز مدیریت کند.

به طور کلی، حجم انبوهی از فولاد تولید کارخانه های داخل کشور، به صنایع زیردستی تزریق می شود، اما برخی از انواع فولاد وارداتی نیز برای تولید محصولات ثانویه مختلف مصرف می شوند. استراتژی هر کشور برای تولید و فروش فولاد، ابتدا تأمین نیازهای بازارهای داخلی است و در کنار آن، برای صادرات فولاد نیز برنامه ریزی می کنند.

نگاهی بر صادرات شمش و میلگرد فولادی از ایران

با وجود همه چالش ها و گاهی موانعی که در صنعت فولاد ایران وجود دارند، خوشبختانه صنعتگران توانسته اند در زمینه تولید فولاد، صادرات و رونق اقتصادی، موفق عمل کنند.

محصولات فولادی مختلفی از ایران به کشورهای همسایه صادر می شود که جای بسی خوشنودی است. صادرات میلگرد فولادی، شمش فولادی، تیرآهن، نبشی، ناودانی، انواع سیم و مفتول فولادی، رشد قابل توجهی داشته و در یک سال اخیر باعث درآمدزایی و ارز آوری شده است.

در حال حاضر، انواع مقاطع فولادی از ایران به کشورهای عراق، ترکیه، گرجستان، ارمنستان، افغانستان و برخی کشورهای اروپایی صادر می شود. معاملات انجام شده در سطوح مختلف ثبت می شوند و شرکت های بازرگانی فولاد، تمام امور و مراحل را بسیار دقیق دنبال می کنند.

با توجه به منابع خبری فولاد که تحلیل های دقیقی را از بازار صادرات میلگرد و شمش فولادی ارائه می دهند، نتایج نشان می دهند در سال 1400، این بازار در ایران، رشد 23% داشته است و این یک آمار رضایت بخش می باشد. اصلی ترین مشتریان خارجی میلگرد فولادی ایران، کشورهای عمان، امارات، پاکستان، ترکیه، قطر، ترکمنستان، عراق، ارمنستان، تایلند، اندونزی و افغانستان هستند.

با این حال، رقابت برای صادرات فولاد در بازارهای جهانی، همچنان وجود دارد و ایران نیز با مسئله مهم تحریم ها مواجه است. چین و کره جنوبی با تغییرات استراتژی قیمت ها سعی می کنند سهم بیشتری از بازار را به دست آورند و آمریکا نیز در این میان با رقبا وارد مذاکره می شود. صادرات فولاد از طریق حمل و نقل دریایی از ایران، مشکلات بزرگ تری را به همراه دارد زیرا مسئله ترخیص گمرکی، قوانین بازرگانی بین المللی، مسیرهای انتقال دریایی و بنادر، ارزش افزوده ، بارگیری و تخلیه نیز وجود دارد که به دلیل تحریم ها، تأثیر بسیاری بر این روند خواهند داشت.

جمع بندی و نتیجه گیری

فولاد یکی از مهم ترین مصالح تولیدی در کشور است و بخش های مختلفی را تأمین می کند. صادرات فولاد از ایران به کشورهای مختلفی انجام می شود. انواع شمش و میلگرد فولادی، نبشی، تیرآهن، ناودانی و ورق فولادی علاوه بر بازارهای داخلی، به کشورهای همسایه و برخی کشورهای اروپایی صادر می شوند. بازار فولاد ایران در یک سال گذشته، علی رغم تحریم ها و تورم، و شرایط نامناسب اقتصادی، رشد خوبی داشته است.

فولاد به عنوان یکی از مهم‌ترین مصالح تولیدی کشور، نقشی کلیدی در تأمین نیازهای داخلی و همچنین صادرات به بازارهای جهانی ایفا می‌کند. ایران با تولید انواع شمش، میلگرد فولادی، نبشی، تیرآهن و ورق فولادی، توانسته است به جایگاهی برجسته در بازار فولاد منطقه و جهان دست یابد. صادرات این محصولات به کشورهای همسایه و حتی برخی از کشورهای اروپایی نشان‌دهنده توانمندی بالای تولیدکنندگان داخلی است.

مجموعه پردیس استیل آذربایجان به عنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی میلگرد در ابعاد و سایزهای مختلف، آماده تأمین نیازهای پروژه‌های شما است. ما با بهره‌گیری از فناوری‌های پیشرفته، میلگردهایی مطابق با نیاز شما تولید می‌کنیم. پیشنهاد می‌کنیم قیمت روز میلگرد فولادی را بررسی کرده و تفاوت قیمت کارخانه پردیس استیل آذربایجان با قیمت بازار را مشاهده کنید. این روش خرید می‌تواند علاوه بر کاهش هزینه‌ها، اطمینان از کیفیت محصول را برای شما به همراه داشته باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *